Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

Οι στολές των ποδοσφαιριστών του Euro-2012 είναι δηλητηριασμένες

Στη σύσταση των υφασμάτων της στολής ορισμένων ποδοσφαιρικών ομάδων για το Euro-2012 περιέχονται ανεπίτρεπτες ποσότητες επικίνδυνων για την υγεία χημικών ουσιών.
Αυτά δείχνουν τα αποτελέσματα των ερευνών της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (ΕΟΚ). Διευκρινίστηκε ότι στη σύσταση των στολών της Εθνικής Πολωνίας είναι αυξημένο το ανώτατο όριο οργανοκασσιτερικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο νευρικό σύστημα. Στις στολές Ιταλών και Ισπανών εντοπίστηκε  εννεϋλοφαινόλη, μια χημική ένωση, που μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Στη στολή της γερμανικής Εθνικής υπήρχε υπέρβαση της ασφαλούς περιεκτικότητας σε μόλυβδο, ενώ στη στολή Πορτογάλων και Ολλανδών εντοπίστηκε νικέλιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργίες. 
Ενδέχεται να υποστεί συνέπειες η υγεία όχι μόνο των αθλητών, αλλά και ένας τεράστιος στρατός οπαδών, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, οι οποίοι αγοράζουν ενόψει του πρωταθλήματος το κάθε άλλο παρά φθηνό προϊόν (έως και 90 ευρώ για μια φανέλα). Η επικεφαλής της ΕΟΚ Μόνικα Γκόενς χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη και κάλεσε τους κατασκευαστές αθλητικής ενδυμασίας να λάβουν άμεσα μέτρα».
http://greek.ruvr.ru/2012_06_06/77248930/