Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Πέφτει το ευρώ λόγω Ισπανίας

Το κλίμα αισιοδοξίας που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα το οποίο οδήγησε αρχικώς το ευρώ στα 1,2748 δολάρια δεν ήταν φαίνεται διατηρήσιμο.

Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε στα 1,2597 δολάρια, ενώ την Παρασκευή το βράδυ είχε κλείσει στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 1,2634 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2618 δολάρια.

Ο προβληματισμός για τις εξελίξεις δεν επικεντρώνεται μόνο στην Ελλάδα, όπου πλέον μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης αναμένεται η έλευση της Τρόικας, γεγονός που αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του Εκοφίν.

Αντίθετα η εξάπλωση της κρίσης στην Ισπανία αποτελεί πλέον τη νέα εστία ανησυχίας η οποία προκαλεί πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες περίπου κατά 3,4% έναντι του δολαρίου.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά στην Ισπανία από τις 6 Ιουνίου, οπότε η χώρα ζήτησε να λάβει βοήθεια έως 100 δισ. ευρώ για την διάσωση του τραπεζικού της συστήματος. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των Ισπανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε το 7% αγγίζοντας το 7,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό βοήθειας όταν οι αποδόσεις των 10ετών τους ομολόγων ξεπέρασαν το όριο του 7%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν δύο συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 26,12% από 27,67% που ήταν την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,44% να περιοριστεί στο 24,71% από το 26,23% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,08%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,93%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,38%.
 http://www.nooz.gr/economy/peftei-to-euro-logo-ispanias